Õnneks olen kokkamise-igatsust juba kahel korral põhjalikult leevendada
saanud. Esimene kord oli märtsi alguses, kui indoneesia keele tunni osana õppisime
indoneesia toitu tegema. Nimelt oli märtsi lõpupoole meil projektipäev ning
gruppides esitlesime erinevaid indoneesia kultuuri osasid. Minul õnnestus
kokkamisgruppi registreeruda nii et tegime lemperit. Lemper näeb põhimõtteliselt
välja nagu sushi, aga tegelikult on lemperi ja sushi ainus ühisosa riis. Lemper
võib olla igasugu eri täidistega, aga me tegime kana-lemperit. Kokkamisel
kasutasime kanafileed, kleepuvat riisi, kookospiima ja maitsestasime pandani
lehtede, küüslaugu, sinise ingveri, koriandri, laimi lehtede, värske
loorberilehega, küünlapähkli, soola ja palmisuhkruga. Kuna pooli neid asju
Eestis saadaval pole, ei hakka siia täpset retsepti aja kokkuhoiu mõttes
kirjutama. Meie grupi inglisekeelne (ja väga professionaalne) esitlus, koos
retseptiga, on saadaval siin.
![]() |
Lemperit serveeritakse banaanilehe sisse rullituna, sellest ka hellitav hüüdnimi "Indoneesia sushi" |
![]() |
Indoneesia rahvariided
|
Eelmine reede oligi siis meie Indoneesia kultuuri-projektipäev. Seal vaatasime teiste õpilaste tehtud projekte – rahvatantsudest ja –lauludest näidendini välja. Pärast maitsesime kõikvõimalikke eri toite. Pooled olid väga maitsvad, ülejäänud olid imelikud ja väga harjumatud. Indoneesia keele esimesel tasemel õpib see semester umbes 150 õpilast, nii et projektipäev oli täitsa mõnus ettevõtmine.
![]() |
Indoneesia toidud
|
Teine kord kokkamis-igatsust leevendada oli see esmaspäev, kui käisin
igasugu reisiraamatute soovitatud Ruqxana juures hiina toidu tegemist õppimas.
Ruqxana väliköögis olime esmaspäeval mina ja üks Tokyos elav inglane Giles kahekesi ning
tegemist oli kolmetunnise hands-on klassiga ehk siis enam-vähem kogu toidu tegimegi meie
kahekesi, Ruqxana kõrval seletamas ja juhendamas. Menüüs oli aurutatud tofu
maitserohelisega, vürtsikas Sichuan’i kana india pähklitega ja küüslauguga
praetud pak choy (üks roheline leheline juurvili). Kuna ma ise olin koguaeg
toiduvalmistamise protsessis sees, on mul pilte ainult lõpp-toodangust! Tofu
oli ootamatult pehme ja maitsev (tofusid on erinevaid, tuleb välja, ma olin
ainult seda švammjat varem proovinud), kana oli enak-enak sekali [väga maitsev,
indoneesia keeles] ja pak choy oli nagu pak choy ikka. Olen viimasega siin väga
ära harjunud, ei ole nagu midagi erilist, meenutab võib-olla mõnda meie poeriiulitel
olevat erilisemat salatit (lambasalat äkki?), lihtsalt XXL suuruses ja kergelt
pannil wokituna - piltidel on ta tükkideks rebitud ja lõigutud.
![]() |
Ruqxana |
![]() |
hiina köök |
Kuna hiina toidu klassis olid vast kõige erilisemad koostisosad paks soja
kaste, magus paks soja kaste, hiina vein (riisist ja... ma ei tea millest tehtud) ja pak choy, on
ilmselt tõenäolisem et ma suvel seda eritellimusel Eestis kokkan. Lemperi
valmistamiseks oleks vaja liiga palju koostisosi asendada või improviseerida, aga samas – kui keegi teab kust Eestis
leida sinist ingverit, küünlapähklit, laimipuu lehte ja palmisuhkrut, andke
mulle teada!
mm mega maitsev tundub:):) a palmisuhkur muidu kaupsis täitsa olemas
ReplyDeleteHej!
ReplyDeleteMa pole küll neid asju spetsiaalselt otsinud aga usun, et kõiki neid maitseaineid on Helsingi Hiina ja Aasia toidupoodides olemas. Järgmine kord, kui sinna lähen siis vaatan ja võin sulle siit neid siis tuua, kui isu küünlapähklite ja sinise ingveri järele on väljakannatamatuks muutunud :). Ole tubli! Siiri
oo - hea teada :) mõtlesin juba ise ka et ilmselt on need toiduained Manchesteris olemas, nii et vajadusel saan sealt tuua.
ReplyDeleteüritasin guugeldada mis asi on küünlapähkel, sinu blog oli esimene vaste googleis :D kokku oligi ainult kolm tulemust muidu ja kahjuks ükski ei teinud mind targemaks. See selleks, tsekkisin teie projekti ka siis, väga kena memasak proyek :):):)
ReplyDeletekui eestikeelne google alt veab, proovi inglisekeelset!
ReplyDeletehttp://en.wikipedia.org/wiki/Aleurites_moluccana :)
tähh :):)
Delete:D:D ma vist sureks nälga seal singapuris:D:D tundub, et kõige sisse pistetakse seda riisi:D:D ma üldse ei salli seda:D:D:D kas muidu see banaanileht on ka söödav v see lihtsalt dekoratsioon:D:D:D????
ReplyDeletenuudlid on siin ainus alternatiiv riisile jep :) ma ei teadnudki et sa riisi ei salli! või siis ei mäletanud
ReplyDeletema ei ole kindel, kas see oli kokkusattumus või ei, aga kas mitte kunagi meie presentatsioonid ei olnud ka 'very professional', a la britlitis
ReplyDelete